Mondzorg en de ziekte van Parkinson

10 november 2020

 

Onlangs spraken we met Karin Overbeek, coördinator diëtetiek bij het ParkinsonNet.

Aanleiding hiervoor is de toename van het aantal mensen in Nederland met de ziekte van Parkinson en de grote invloed van Parkinson op het gebit.

Karin Overbeek

 

Waarom vind je extra aandacht voor goede mondzorg bij de mensen met de ziekte van Parkinson zo belangrijk Karin?

Ten eerste neemt het aantal mensen met de ziekte van Parkinson helaas erg toe, in Nederland nu al 55.000 en elk jaar stijgt dat met 4%; daarbij behouden steeds meer mensen hun eigen gebit. Dus we komen deze mensen steeds meer tegen in onze diëtisten- en tandartsenpraktijk.

 

Wat verandert er bij mensen met de ziekte van Parkinson?

Een heleboel. Mensen met de ziekte van Parkinson krijgen o.a. motorische problemen (trillen, traagheid); het verzorgen van het gebit kan daardoor bemoeilijkt worden; moeite met tanden poetsen of reinigen met bijvoorbeeld tandenstokers. De motorische problemen kunnen ook in de mondmotoriek opspelen; waardoor er meer etensresten in de mond kunnen achterblijven.

Gedurende het verloop van de ziekte kan het slikken een probleem worden; vervolgens wordt de consistentie van de voeding aangepast. Schurende voedingsmiddelen worden, vaak al onbewust, vermeden. Een zachtere voeding heeft een nadelige invloed op het gebit; evenals het gebruik van (zetmeelachtige) verdikkingsmiddelen.

 

Heeft de medicatie die gebruikt wordt bij de ziekte van Parkinson ook nog invloed?

Jazeker; medicatie kan als bijwerking een droge mond geven. Daarbij slikken mensen met de ziekte van Parkinson minder vaak door de motorische mondproblemen; er blijft meer speeksel in de mond. Voor de duidelijkheid: ze maken dus niet meer speeksel!

En medicatie als levodopa mag niet worden ingenomen met zuivel, wel met water/vruchtensap/appelmoes; dat laatste wordt vaak gedaan bij slikproblemen. Deze manier van innemen kan natuurlijk ook een slechte invloed op het gebit hebben. Naspoelen met water is aan te raden.

 

Zijn er nog meer aandachtspunten?

Het kan zijn dat mensen met de ziekte van Parkinson onbedoeld gewicht verliezen. De diëtist zal dan een energieverrijkt dieet met frequente maaltijden adviseren.  Frequente maaltijden hebben natuurlijk ook een slechte invloed op het gebit.

 

Heb je nog een tip?

Karin: mijn advies is “ wees alert op goede mondzorg bij mensen met de ziekte van Parkinson”.