Zuren

Zuren uit voeding lossen de glazuurkristallen van ons tandglazuur op. Wanneer dit proces in een vergevorderd stadium is noemen we dit tanderosie. Tanderosie is een onomkeerbaar proces: wanneer tandglazuur eenmaal weg is komt het niet meer terug. Je zult dan samen met een mondzorgprofessional moeten kijken welke verzorging jouw gebit nodig heeft om eventuele klachten te verminderen.

 

Maar hoe werkt dat dan?

Zuren meten we aan de hand van PH-waarden, en onze mond heeft gemiddeld een PH-waarde van ongeveer 7. Wanneer de PH-waarde onder de 5,5 komt beginnen de glazuurkristallen langzaam op te lossen.

 

Zuren komen van nature in veel producten voor maar worden ook aan producten toegevoegd. Dit omdat het een veel gebruikt conserveringsmiddel is.

Van nature komen zuren voor in fruit en groente maar worden op grote schaal aan onder andere sappen en (fris)dranken toegevoegd. Deze dranken hebben vrijwel allemaal een lagere PH-waarde dan 5,5. Wanneer er vaak (fris)drank gedronken wordt zal de PH-waarde van de mond dus vaak en langdurig lager zijn dan 5,5 en zal er dus sneller tanderosie ontstaan.